Будівництво житла за державні кошти, пільга з ПДВ

Застосовувати податкову пільгу щодо звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва житла, що будується за бюджетні кошти, встановлену п. 197.15 ст. 197 Податкового кодексу, мають право лише ті суб’єкти господарювання — платники ПДВ, які є забудовниками та визначені виконавцями цільової програми будівництва, зокрема за програмою Державного бюджету, і безпосередньо здійснюють будівельно-монтажні роботи.

Інші суб’єкти господарювання — платники ПДВ, які виконують роботи для забезпечення будівництва за програмою Державного бюджету, права на використання пільги з оподаткування не мають та надають послуги виконавцям з нарахуванням ПДВ за основною ставкою за загальновстановленими правилами.

Режим звільнення від оподаткування ПДВ згідно з п. 197.15 ст. 197 Податкового кодексу застосовується платником до операцій з постачання будівельно-монтажних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку, фінансування яких здійснено за рахунок державного бюджету через Державне казначейство України.

При цьому якщо фінансування будівництва здійснювалося з урахуванням ПДВ, застосування звільнення від оподаткування можливе лише за умови повернення до бюджету надміру отриманих сум податку або врахування їх як наступних сум фінансування будівництва.

(Джерело: лист ДФС України від 29.05.2018 р. N 2367/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *