Основні зміни в Положенні про документальне забезпечення записів у бухобліку

1) Дія цього Положення поширюватиметься й на іншу звітність, що ґрунтується на даних бухгалтерського обліку;

2) Уточнено визначення “первинні документи” –  це документи, створені у письмовій або електронній формі, які містять відомості про (раніше – фіксують та підтверджують) господарські операції, включаючи розпорядження та дозволи адміністрації (власника) на їх проведення.

3) Виключено норму, згідно з якою первинні документи, створені в електронному вигляді, застосовуються у бухобліку за умови дотримання вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг. Натомість зазначено, що підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи.

4) З обов’язкових реквізитів первинних документів виключено місце складання документа та електронний підпис.

5) Уточнено, що якщо правилами документообігу підприємства передбачена можливість відображення господарської операції, щодо якої на момент закінчення складання облікових регістрів бухбліку за звітний період від контрагента у терміни, встановлені законодавством, не отримано первинного документа, підставою для перенесення інформації про таку господарську операцію до облікових регістрів бухгалтерського обліку є належним чином оформлений внутрішній первинний документ (акт), складений посадовою особою, відповідальною за приймання-відпуск товарно-матеріальних цінностей, робіт і послуг.

Господарські операції, наведені у внутрішньому первинному документі (акті), оцінюються в порядку, визначеному НП(С)БО або МСФЗ.

6) Записи у первинних документах, облікових регістрах повинні здійснюватися тільки у темному кольорі чорнилом, пастою кулькових ручок, за допомогою електронних засобів оброблення інформації (раніше – друкарських машинок, принтерів, засобів механізації) та іншими засобами, які б забезпечили збереження цих записів протягом установленого строку зберігання документів та запобігли внесенню несанкціонованих і непомітних виправлень.

7) Керівник підприємства, установи забезпечує фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій, що були проведені, у первинних документах та виконання всіма підрозділами, службами і працівниками правомірних вимог головного бухгалтера або особи, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства щодо порядку оформлення та подання для обліку відомостей і документів.

8) У місяці надходження від контрагента первинного документа щодо господарської операції, інформація про яку в минулих звітних періодах була перенесена до облікових регістрів бухгалтерського обліку згідно з внутрішнім первинним документом (актом), до облікових регістрів бухгалтерського обліку за звітний період переноситься інформація про таку господарську операцію. При цьому її обсяг зазначається шляхом коригування на суму різниці між оцінкою такої господарської операції за внутрішнім первинним документом (актом) та первинним документом, отриманим від контрагента.

9) Помилки в первинних документах, облікових регістрах і звітності, що створені ручним способом, виправляються способом “червоного сторно”, додаткових бухгалтерських проведень або коректурним способом.

10) Контроль за дотриманням виконавцями графіка документообороту на підприємстві, в установі здійснюється головним бухгалтером або особою, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства, вимоги яких щодо порядку подання до місця обробки необхідних документів та відомостей є обов’язковими для усіх підрозділів і служб підприємства.

(Джерело: Наказ Мінфіну від 11.04.2017 р. №427).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *