Щодо виправлення окремих помилок у податкових накладних

Відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг складається розрахунок коригування до податкової накладної.
Згідно із п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. №1307 (далі – Порядок №1307), постачальник (продавець) товарів/послуг складає розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (далі – розрахунок коригування) за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.
Порядок складання розрахунку коригування аналогічний порядку, передбаченому для податкових накладних, крім випадків, передбачених Порядком №1307.
Відповідно до п. 21 Порядку №1307 не допускається виправлення даних щодо дати складання податкової накладної та її порядкового номера.
Також слід звернути увагу на те, що розрахунок коригування, складений з помилкою у даті його складання, не може відповідати первинним документам на підставі яких платник формує показники податкової звітності, та заважає ідентифікувати період здійснення операції.
Враховуючи зазначене,постачальник (продавець) не може зменшити податкові зобов’язання на підставі розрахунку коригування зареєстрованого в ЄРПН, в якому допущено помилку в даті складання.
Як зазначає ДФС України у роз’ясненнях в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (підкатегорія 101.15) помилка у порядковому номері розрахунку коригування, за умови реєстрації такого розрахунку в ЄРПН, не є єдиною підставою для відмови у зменшенні податкових зобов’язань.
У розрахунку коригування вказуються дата та номер податкової накладної, до якої вносяться зміни.
Відповідно до роз’яснень, ДФС України пропонує наступні шляхи виправлення помилок у податковій накладній:

виправлення помилок у заголовній частині
Помилки, допущені у заголовній частині податкової накладної, зокрема в реквізитах податкової накладної «Найменування отримувача (покупця)/постачальника (продавця)» та/або «Номер філії» виправляються шляхом складання на дату виявлення помилки розрахунку коригування, в якому всі правильно заповнені реквізити податкової накладної повторюються, а реквізит, в якому допущено помилку, заповнюється без помилок. У такому випадку графи з 1 по 14 розділу Б розрахунку коригування та у розділі А, до якого вносяться узагальнюючі дані щодо сум коригування, не заповнюються (залишаються пустими).

виправлення помилки, допущеної в полі «Індивідуальний податковий номер», а також в умовному ІПН
Виправлення помилки, допущеної в індивідуальному податковому номері (далі – ІПН) покупця податкової накладної, зареєстрованої ЄРПН здійснюється наступним чином:
1) продавець повинен скласти розрахунок коригування до такої податкової накладної з урахуванням таких особливостей:
у заголовній частині зазначаються дані із заголовної частини податкової накладної з помилкою (тобто з помилковим ІПН), а в табличній частині зазначається зі знаком «-» обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній;
у полі «Дата складання» зазначається «поточна» дата, тобто дата, на яку було виявлено помилку у ІПН покупця;
2) такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН платником податку, чий «невірний» ІПН, був зазначений у графі «ІПН покупця» податкової накладної, до якої складається такий розрахунок коригування;
3) продавець повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН другу податкову накладну із урахуванням таких особливостей:
реквізити заголовної частини зазначаються без помилок, тобто у полі «ІПН покупця» зазначається правильний ІПН покупця;
у полі «Дата складання» зазначається дата виникнення податкових зобов’язань продавця, тобто дата складання податкової накладної із «невірним» ІПН;
такій податковій накладній присвоюється новий порядковий номер, відмінний від порядкового номера податкової накладної із «невірним» ІПН покупця;
в табличній частині такої податкової накладної зазначаються обсяг операцій з постачання товарів/послуг та інші показники, що були зазначені в податковій накладній із «невірним» ІПН.
У випадку якщо в період з дати складання податкової накладної із «невірним» ІПН до дати фактичного складання другої податкової накладної (із правильним ІПН) відбулася зміна суми компенсації вартості зазначених у податковій накладній з «невірним» ІПН товарів/послуг, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, то у другій податковій накладній не допускається зазначення показників з урахуванням таких змін.
У такому випадку складається розрахунок коригування до другої податкової накладної, в якому відображається відповідне коригування кількісних і вартісних показників.
Помилка в умовному ІПН виправляється аналогічним шляхом. При цьому розрахунок коригування, складений платником податку до податкових накладних, які не видаються отримувачу (покупцю) товарів (послуг), а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягає реєстрації в ЄРПН таким платником податку.

виправлення помилок, допущених при заповненні номенклатури товарів/послуг та/або їх кодів
Якщо після складання та реєстрації в ЄРПН податкової накладної платник податку виявляє помилку в номенклатурі товарів/послуг (назві товарів/послуг, коді УКТ ЗЕД/ДКПП), він складає розрахунок коригування до такої податкової накладної, в якому зі знаком «–» зазначає показники щодо товарів/послуг, номенклатура та/або код УКТ ЗЕД/ДКПП яких виправляється. При цьому у графі 1 такого розрахунку коригування в обов’язковому порядку вказується № за порядком рядка податкової накладної, що коригується. Слід звернути увагу на те, під одним і тим самим порядковим номером рядка як в податковій накладній, так і в розрахунку коригування до неї не може обліковуватись дві різних товарних позиції.
Для додавання правильної товарної позиції, якої не було у податковій накладній, яка коригується, в розрахунку коригування до такої податкової накладної в окремих рядках зазначаються показники номенклатури (назва товарів/послуг, код УКТ ЗЕД/ДКПП) товарів/послуг, що додаються (виправлені товарні позиції).
При цьому, у графі 1 такого розрахунку коригування таким виправленим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригується.
Наприклад, у податковій накладній було три рядки з різним видом (номенклатурою) товару і потрібно анулювати товар (номенклатуру) по другому рядку та додати новий товар (номенклатуру). В такому разі в розрахунку коригування до такої податкової накладної:
для анулювання товару, зазначеного у рядку «2» податкової накладної, у графі 1 зазначається номер рядка «2» і зі знаком «-» вказуються показники щодо такого товару;
для додавання нового товару (номенклатури), у графі 1 вказується «4» і зі знаком «+» вказуються показники щодо нового товару.
У графі 2 розрахунку коригування до податкової накладної у всіх рядках, які заповнюються у зв’язку із виправленням номенклатури товарів/послуг та/або коду УКТ ЗЕД/ДКПП, зазначається причина коригування – «зміна номенклатури».
Аналогічно відбувається коригування показників податкової накладної, складеної на дату отримання коштів, у разі зміни номенклатури товарів/послуг.
У разі, якщо відбувається лише зміна кількісних або вартісних показників податкової накладної, без зміни безпосередньо номенклатури товарів/послуг, таке коригування здійснюється записом в одному рядку у розрахунку коригування до податкової накладної, у графі 1 якого відображається № за порядком рядка податкової накладної, що коригується, з урахуванням попередніх розрахунків коригування до такої податкової накладної (за їх наявності).
При цьому якщо в результаті складання постачальником розрахунку коригування до податкової накладної у зв’язку зі здійсненням заміни та/або доповнення номенклатури товарів/послуг відбувається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування номенклатури у підсумку не змінює суму компенсації, то такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН постачальником товарів/послуг.
Якщо в результаті складання постачальником розрахунку коригування до податкової накладної у зв’язку із здійсненням заміни та/або доповнення номенклатури товарів/послуг відбувається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг, для чого постачальник надсилає такий складений розрахунок коригування отримувачу.

виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, крім виправлення помилок в «Індивідуальному податковому номері», та номенклатурі товарів/послуг
Показники рядків І-ІХ розділу А табличної частини податкової накладної є розрахунковими та формуються на підставі даних розділу Б, а тому коригування показників розділу Б призводить до зміни показників розділу А. Таким чином показники рядків І-ІХ розділу А коригуються разом з відповідними показниками розділу Б.
Виправлення помилок у розділі Б у графах «Ознака імпортованого товару», «Одиниця виміру, «Код ставки (0 відс. на 20 відс. чи навпаки)», «Код пільги», «Код виду діяльності сільськогосподарського товаровиробника» податкової накладної здійснюється методом «сторно», тобто сторнуються товарні позиції, що містять помилкове значення (зазначаються зі знаком «–»), та додаються товарні позиції, які містять правильні значення. При цьому, у графі 1 рядка доданої товарної позиції з правильними показниками зазначається новий черговий порядковий номер рядка податкової накладної, який не зазначався раніше в податковій накладній, що коригується.
В такому випадку у графі 2 зазначається причина коригування – «виправлення помилки».
Якщо платник податку при постачанні товарів/послуг, операції з постачання яких звільнені від оподаткування ПДВ, нарахував ПДВ із застосуванням ставки податку 20 відс., то з метою виправлення помилки такий платник зобов’язаний скласти розрахунок коригування до податкової накладної, в якому зазначається зі знаком «–» обсяг операції, до якого застосовувалась ставка 20 відс. Одночасно з цим платник податку зобов’язаний скласти нову податкову накладну на операцію, що звільнена від оподаткування ПДВ, із зазначенням у такій податковій накладній дати складання, що відповідає даті настання першої події за такою операцією, та зареєструвати таку накладну в Єдиному реєстрі податкових накладних.

повернення покупцем (який не є платником податку) товару, який був реалізований йому за готівку та відображений постачальником у податковій накладній, складеній за щоденними підсумками операцій
При складанні податкової накладної за щоденними підсумками платник податку згруповує в податковій накладній в графі «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» товари/послуги за групами, що відповідають певному коду товару згідно з УКТ ЗЕД/коду послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг, та графи 4 (одиниця виміру товару/послуги (умовне постачання), 5 (код), 6 (кількість (об’єм, обсяг)) та 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість) не заповнює.
У розрахунку коригування вказується дата складання та порядковий номер податкової накладної, складеної за щоденними підсумками операцій, до якої складається такий розрахунок коригування.
В табличній частині такого розрахунку коригування, зокрема в розділі Б зазначаються:
в графі 1 – номер рядка податкової накладної, що коригується;
в графі 2 – причина коригування (наприклад: повернення товарів);
в графі 3 – група товару, який повертається;
графа 9 та графа 10 залишаються незаповненими.
У графі 13 вказується обсяг товару, повернутому покупцем (без ПДВ); в даному випадку такий показник вказується зі знаком «-».
Залежно від того, як оподатковувалась ПДВ така операція (за основною ставкою, ставками 7%, чи звільнялася від оподаткування ПДВ) у розрахунку коригування вказується код ставки та заповнюється відповідна графа розділу А розрахунку коригування.
При цьому оскільки при складанні податкової накладної за щоденними підсумками операцій інформація щодо одиниці виміру товару/послуги (умовного постачання), коду, кількості (об’єму, обсягу) та ціни постачання одиниці товару не зазначається, то і при складанні розрахунку коригування до такої податкової накладної така інформація не вказується. Тобто, показники, які не заповнювались у податковій накладній, складеній за щоденними підсумками операцій, у розрахунку коригування заповненню також не підлягають.

повернення продавцем покупцеві суми попередньої оплати (авансу) або товару
У разі коли після отримання коштів та складання податкової накладної відбувається повернення суми попередньої оплати (авансу)/повернення товарів, постачальник (продавець) на дату такого повернення складає розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання коштів/постачання товарів.
В табличній частині такого розрахунку коригування , зокрема, в розділі Б зазначаються:
в графі 1– номер рядка податкової накладної, що коригується;
в графі 2 – причина коригування (наприклад: повернення попередньої оплати/повернення товарів);
в графі 7 «Коригування кількості, зміна кількості, об’єму, обсягу (-) (+)» вказується кількість (об’єм, обсяг) непоставлених/повернутих товарів/послуг зі знаком «-»;
графа 9 «Коригування вартості, зміна ціни (-) (+)» та графа 10 «Коригування вартості, кількість постачання товарів/послуг» залишаються незаповненими.
Показники що зазначались в графах 3, 4.1– 4.3, 5, 6, 8, 11 та 12 залишаються незмінними (п. 25 Порядку №1307). У графі 13 вказується загальний обсяг постачання (без ПДВ) зі знаком «-».
Залежно від того як оподатковувалась ПДВ така операція (за основною ставкою, ставками 7%, 0%, чи звільнялася від оподаткування ПДВ) продавцем заповнюється відповідна графа розділу А розрахунку коригування.

помилково складена податкова накладна на операції, які звільнені від оподаткування
Якщо платник податку при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, склав податкову накладну на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, то з метою виправлення помилки потрібно здійснити такі дії:
– скласти розрахунок коригування до податкової накладної, у якому в полі «Дата складання» вказати дату, на яку було виявлено таку помилку;
– у табличній частині такого розрахунку коригування зі знаком «-» вказати обсяг операцій з постачання товарів/послуг, які було зазначено як звільнені від оподаткування;
– скласти нову податкову накладну на операції, які оподатковуються за ставкою 20 %. Датою складання такої податкової накладної є дата виникнення податкових зобов’язань. Така податкова накладна підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН.

виправлення помилково складеної податкової накладної
У випадку помилкового складання податкової накладної на операцію з постачання товарів/послуг (складання двох податкових накладних на одну операцію з постачання товарів/послуг) та реєстрації їх в ЄРПН, платник ПДВ – постачальник, з метою виправлення допущеної помилки, має право скласти розрахунок коригування до помилкової (другої) податкової накладної.
Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг з дотриманням визначених термінів реєстрації.
Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до ПН.
Відповідно до листа ДФС України від 27.12.2017 р. №3174/6/99-95-42-03-15/ІПК) оскільки в декларації з податку на додану вартість зазначаються дані, вказані в складеній на підставі первинних документів податковій накладній, то обсяги постачання товарів/послуг та сума ПДВ, указані в помилковій (другій) податковій накладній і розрахунку коригування до неї, не підлягають відображенню в декларації.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *