Витрати ФОП на загальній системі оподаткування , страхування цивільно-правової відповідальності водіїв

Порядок оподаткування доходів, отриманих ФОП від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, встановлено ст. 177 Податкового кодексу.
До переліку витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП, зокрема, належать:
• обов’язкові виплати, а також компенсація вартості послуг, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством, внески платника податку на обов’язкове страхування життя або здоров’я працівників у випадках, передбачених законодавством;
• інші витрати, до складу яких включаються витрати, що пов’язані з веденням господарської діяльності, які не зазначені у пп. 177.4.1 — 177.4.3 п. 177.4 ст. 177 Кодексу, до яких належать витрати на відрядження найманих працівників, на послуги зв’язку, реклами, плати за розрахунково-касове обслуговування, на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, на транспортування готової продукції (товарів), транспортно-експедиційні та інші послуги, пов’язані з транспортуванням продукції (товарів), вартість придбаних послуг, прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.
Перелік видів обов’язкового страхування, які здійснюються в Україні, встановлено ст. 7 Закону від 07.03.96 № 85/96 «Про страхування».
До видів обов’язкового страхування, зокрема, відносяться особисте страхування від нещасних випадків на транспорті, а також страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.
Таким чином, договори страхування цивільно-правової відповідальності, а також особисте страхування водіїв від нещасних випадків на транспорті під час поїздки є обов’язковими видами страхування для власників наземних транспортних засобів і прямо пов’язані з наданням транспортних послуг у сфері пасажирських перевезень, а отже, витрати, понесені на їх придбання, ФОП може віднести до складу витрат відповідно до п. 177.4 ст. 177 Кодексу.
Водночас, оскільки витрати на страхування цивільно-правової відповідальності не можливо безпосередньо пов’язати з отриманням конкретного доходу і враховуючи те, що вони забезпечують одержання економічної вигоди протягом тривалого періоду, то такі витрати включаються до складу витрат ФОП рівномірно протягом такого періоду
(Джерело: лист ДФС від 14.03.2018 р. № 1009/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *